beats by dre cheap

Poslije kiše dođe sunce (IV dio)

Rekla sam mu, eto priznala sam sve, ogoljela sam se potpuno pred njim.I bilo mi lakše, pao je onaj kamen sa srca koji sam vukla evo već dvije godine.Duša je počela da diše, konačno  slobodna postala je.Osjetih kao da širi krila ,da poleti Gospodaru svome u zagrljaj, da se vine put vječnih visina i da zaplovi onim dolinama mira.

Isprva nisam znala, krenuh da mu objašnjavam, da pričam kako je bilo...

Tih dana sam bila slaba, danima nisam jela, živjela sam eto tek onako, da se vuče dan za danom, da život prođe tek tako.A onda sam naglo osjetila slabost, više nisam imala snage ni iz kreveta ustati, noge su me izdavale, tresle se podamnom ko pred naletom vjetra.Svjesno sam išla na to da se uništim, da okončam muke i prekinem bol.Svaku veče pred spavanje molila sam Boga da me uzme sebi , da mi olakša!  Ali nije...i hvala Mu pa mi molitve uslišio nije.

Jedno jutro dok sam išla na posao,pala sam u nesvjest,,,tjelo me izdalo, više nije moglo izdrzati tu torturu i mučenje.Odvezli su me na kliniku,,,,,radili sve moguće pretrage.... Doktor me pozvao da uđem sama u ordinaciju. Ušla sam ne sluteći kakve vijesti mi ima za saopćiti.

Pa kolegice ne može ovo ovako...reče dr. Mašić zabrinuto....očekivao sam malo više odgovornosti i posvečenosti od vas....

Da, znam dr., znam i šta ćete mi reči, da sam anemična, da moram malo više odmarati, početi jesti i tako to, pa ne zaboravite da sam i sama dr. i da isto to kažem svim svojim pacijentima...

Nasmija se dr. Pa kad znate što ne primjenite to na sebi?

Uostalom sada trebate da brinete za još  jedan život!

Nisam vas baš najbolje razumjela dr?

Mislim da jeste....

Čestitam,postat ćete majka!

Mrak mi se navukao na čci, zidovi su počeli da se okreću, neki čudni zvukovi brujali su ušima, a u glavi, praznina,ništa, ni misli, ni riječi, ni slika,,jedno veliko ništa.

Trajalo je svega nekoliko sekundi, a onda se vratilo sve....ustala sam i podigla ruke zahvaljujući se Gospodaru.

Hvala ti Bože, Tvoja milost zaista nema granica, niti se može izmjeriti bilo čim.Hvala ti što si me podigao, što si mi dao razlog za život, što si mi  dao nadu za bolje danas i bolje sutra.Hvala ti što si uvjek uz mene i što nikada ne zaboravljaš slabe i nejake.

Amin!

 Ne sjećam se kada sam bila srećnija u životu.Život je napokon dobio smisao, obojio se bojama.Sada sam mogla da uživam u životu, da mirišem život,da gledam život, sada sam mogla da živim život.

Ako bude dječak zvaće se po njemu, pomislih, a ako bude djevojčica zvaće se Ajla! Uvijek si to ime volio, i uvjek si govorio da ako ikada budeš imao djevojčicu da ćeš  joj dati to ime.Htjela sam da ti ispunim tu želju...I  nadala se da će biti djevojčica, priznajem priželjkivala sam da bude djevojčica.Uvijek sam više voljela djevojčice.One su nekako suptilnije, osjećajnije, nose onu toplinu koju dječaci nikada u vama ne mogu izazvati.

Kada sam saznala da očekujem djevojčicu,mojoj sreći nije bilo kraja.Htjela sam objaviti to , oblijepiti cijeli grad postovima i riječima 'Jedva čekam da te primim u naručje.' Pisala sam joj bajke,koje sam htjela da joj čitam pred spavanje, uspavanke koje ću da joj pjevam kada bude nemirna, kada joj krenu prvi zubići, kada bude plakala zbog prvih grčeva...htjela sam da bude sve spremno samo za nju.Za to malo biće za koje sam živjela, za koje sam disala, za to malo stvorenje koje je postalo čitav moj svijet.

Došla je svijet u februaru, malo poslije tvog rođendana,,,Bože kako sam samo plakala kada sam ju prvi puta vidjela...

Onako malena, sićušna ličila je na lutku. Kao od vate, tako krhka, nejaka, tako malena i tako nezaštićena.Privih je na svoje grudi i tad po prvi puta osjetih odkucaje njenog srca.Imala sam jedan mali život u svojim rukama, imala sam cijeli svoj svijet u rukama.

Ko trnoružica je bila, bijelog tena, malih crvenih obraščića, crvenih usnica koje je često pućila ...kako je rasla sve više je ličila na tebe...moram priznati da moje ništa nije imala, osim onih malih sićušnih benova po cijelome tijelu,,,njih si najviše volio na meni...

Imala je tvoje oči, oci boje mora, u kome sam se kupala svako jutro,svako predvečerje, kada bih te gledaj njima iz njih bi zrači samo čistoća i nevinost dječije duše, očima bi ti govori i recituj ode ljubavi.Male ručice , oni prsti bili su moji, dugački i zenstveni, a stopala,,,ehhh stopala su bila tvoja...Kad se rodila i kada sam je prvi puta vidjela odmah je pogled skrenuo na njih,  nasmijala sam se i rekla joj :"Ajlice otac bi bio ponosan na tebe što imas tako lijepa stopala"...

Plava kosica, uljepšavala je onu malu sićušnu glavicu, htjela sam da joj vežem kikice, da joj kupim male crvene cipelice, da je obučem u najljepše haljinice....Ali ne doživh ništa od toga....

Moja sreća kratko je trajala....Nad moje sunce nadviše se sivi oblaci, obojiše šarenilo života u Crno i sivo.Ukradoše mi osmjeh sa lica, radost iz srca.Oteše mi "moj svijet" iz ruku...

Allah je pozva u svoje  okrilje! Uze mi je,,,, uze mi sve.....

Ali On zna najbolje, Jedini On razumije tajne života i smrti, tajne bivstvovanja i postojanja.

Preslaba sam da dokučim razloge

Preslaba da ih možda  i prihvatim

Ali nisam  da se pokorim.

Slićim na Musaa dok Hidra prati!

Ljudski je da se pitam, ali je ljudski i da se  i pokorim i hlad svoj nađem u onim Božijim riječima:

" VI nekada mislite da je nesto dobro po vas a ono nije, opet nekada mislite da je nesto lose po vas , a ono nije"

Mi ne znamo, On zna!

Plakali smo oboje,suze su gušile riječi, natapale dušu, koja se gušila i grcala negdje duboko u nama.Bili smo dva bića koja dijele istu bol, koja dijele isti gubitak, koja dijele istu onu ljubav.

Onako instiktivno bacih mu se u zagrljaj, htjela sam da mu pružim ovo malo rame za plakanje, da  na njemu olakša dušu, da izbaci svu onu gorčinu iz sebe, i da prihvati  istinu i volju Allahovu.

U dvoje je uvijek lakše, ona bol  se dijeli na pola, pa bude lakši teret, dovoljno lakši da težina njegovog bremena može da se podnese, da se trpi.

Znaš  li koliko mi je onda trebao ovaj zagrljaj, ovaj govor očiju ..progovorih kroz suze i jecaj....

Znaš li koliko mi je u tim trenutcima trebao neko  ko će da miji pruži ruku i kaže "Emina ne gledaj u rijeku prošlosti jer ona ti ništa novo ni staro donijeti neće.Pusti tu suzu što hoće da ti ispere taj gorki pelin u omči grla i ponovo kreni u svijet.Ponovo kreni u svijet, sasvim sigurna u sebe,sasvim sigurna u njega!"

Ja tada nisam imala nikoga.

Ali zato ću ja tebi danas pružiti tu ruku, zato ću ja  danas tebi  pružiti ovu ruku, ruku koja može značiti ljubav,sreću , prijeteljstvo.Ruku koja će te povući sa dna i pokazati put ka vrhu.Koja će ti pružti topli zagrljaj i čvrsti stisak, koja će ti reći  da nisi sam.Pružit ću ti ruku  koja će da ti briše suze sa tog bijelog lica i ove kapi kiše.

Zagrlio me ,kao utopljenik se objesio o moj vrat, i samo tiho jecao , dok su njegove tople suze kvasile moje tijelo.A onda me poljubi nježno i nestade u noći!

Još i danas nosim taj poljubac na usnama, još i danas imam taj slani ukus na usnama.Bio je to poljubac nakvašen onim  iskrenim bolom, natopljen onom  čistom muškom suzom.

Više se nismo vidjeli.Bio je to zadnji put da sam ga vidjela.Ali sam znala da je uvjek tu negdje...da jos uvijek bdije nadamnom i nad onim malim mezarom na Kovačima.Znala sam to svaki puta kada bi za rođendan ostavi joj jednu bijelu ružu....Svake godine po jednu ružu više....

 

Danas bi imala četiri godine.

Danas na mezaru vehnu četiri ruže!

 

Dragi Bože  podari nam sabur i snagu da nastavimo dalje!

Smiluj se našim dušama, oprosti nam grijehe, oprosti nam na našem neznanju, i kloni nas svakih iskušenja!

Amin!

 

( KRAJ)

dijetenoci
http://dijetenoci.blogger.ba
01/08/2008 11:27